I. DISPOZITII GENERALE II. ACTIUNE SI RASPUNS LA ACTIUNEA III. DOCUMENTE, NOTIFICARI SI INMANARE IV. ORGANUL ARBITRAL V. EXAMINAREA CAUZEI VI. FINALIZAREA CAUZEI VII. PROCEDURA ACCELERATA VIII. TAXE, CHELTUIELI SI CARTOTECA
I. DISPOZITII GENERALE
Curtea de arbitraj
Art.1.( 1) Curtea de Arbitraj Stara Zagora este o institutie judiciara independenta de organizatia non-profit "AC - VT".Organizarea Curtii de arbitraj si statutul arbitrilor se stabileste prin Statutul Curtii de Arbitraj. (2)Curtea de Arbitraj Stara Zagorasolutionarea litigiilor civile si comerciale, de proprietate, precum si a litigiilor cu privire la completarea lacunelor din contract sau adaptarea acestuia la circumstantele aparute recent între parti, persoane fizice sau juridice, cum rezidente si cu domiciliu în Bulgaria, asa si în strainatate.
Bazele de competenta a Curtii de arbitraj.
Art.2.(1)Curtea de arbitraj examineaza litigiile în temeiul art. 1, alin. 2, daca acestea îi sunt atribuite prin un acord de arbitraj sau cu un tratat international. (2) Acordul de arbitraj trebuie sa fie în scris. Acordul se face în scris si atunci când se contine în scrisori, telegrame,sau alte mijloace de comunicare schimbate între parti, sau în termenii generali care se refera la un contract încheiat între parti. (3) Se considera ca exista un acord de arbitraj si atunci când reclamantul introduce o actiune în fata Curtii de Arbitraj iar pârâtul în scris sau printr-o declaratie, înregistrata în procesul-verbal al sedintei de arbitraj, este de acord ca litigiul sa fie examinat de catre Curtea de Arbitraj. (4) Se considera ca exista un acord de arbitraj în scris si atunci când reclamantul introduce o actiune în fata Curtii de Arbitraj, iar pârâtul nu contesta în termenul limita de raspuns competenta Curtii de Arbitraj.
Reguli procedurale aplicabile
Art. 3. (1) Acordul partilor sa atribuie litigiul Curtii de arbitraj Stara Zagora presupune acceptarea acestor reguli. (2) În materiile care nu sunt reglementate în prezentul regulament sau de catre Legea cu privire la arbitrajul comercial international, arbitrii trebuie sa procedeze la discretia lor rezonabila, ghidati de natura si subiectul litigiului. (3) În cazurile bazate pe un acord de arbitraj se aplica aceste reguli ale regulamentului, care sunt în vigoare la începutul procedurilor de arbitraj, cu exceptia cazului în care ambele parti solicita sa se aplice regulile care erau în vigoare la încheierea acordului de arbitraj sau au intrat în vigoare dupa începerea procedurilor de arbitraj.
II. INTENTAREA ACTIUNII SI RASPUNSUL LA ACTIUNEA
Intentarea actiunii
Art. 4. (1) Procedura de arbitraj se începe cu depunerea unei cereri la Curtea de Arbitraj Stara Zagora. (2) Cererea se considera depusa în ziua primirii de catre Secretariatul Curtii de Arbitraj, iar daca este trimisa prin posta - în ziua marcata în stampila oficiului postal de la locul de expediere.
(3) Cererea poate fi depusa si în varianta electronica, aceasta se va considera depusa în ziua primirii pe adresa oficiala de e-mail a Curtii de Arbitraj.
(4) Prin depunerea cererii în varianta electronica, reclamantul accepta toate documentele si notificarile de a fi transmise prin e-mail la adresa de unde a fost trimisa cererea.
(5) Dupa trimiterea pe cale electronica a cererii, reclamantul primeste prin e-mail un cod unic pentru acces electronic la actiunea arbitrala.
Continutul cererii de intentare a actiunii
Art.5.(1) Cererea de intentare trebuie sa contina:
1. denumirea plina a partilor; 2. adresa partilor, telefon, telefax, adresa electronica; 3. pretul actiunii; 4. expunerea faptelor pe care se întemeiaza actiunea; 5. în ce consta actiunea; 6. numele arbitrului si supleantului sau, sau solicitarea ca acestea sa fie numiti de catre presedintele Curtii de Arbitraj; 7. lista documentelor anexate la cererea; 8. semnatura reclamantului.
(2) În cererea solicitantul este obligat sa prezinte toate probele precum si solicitarea de colectaresi sa prezinte dovezi scrise cu privire la faptele pe care se întemeiaza cererea.
(3) Cererea trebuie sa fie însotita de: 1. conventia arbitrala, în cazul în care competenta Curtii de arbitraj Stara Zagora nu se bazeaza pe un contract; 2. certificate constatator a reclamantului ?i a pârâtului - persoane juridice; 3. document justificativ pentru achitarea taxei de arbitraj si a depozitului pentru cheltuieli; 4. copii ale cererii de intentare actiune si ale dovezilor scrise conform numarului de pârâti.
(4) La depunerea cererii pe cale electronica, reclamantul nu depune copii a cererii si a documentelor scrise în functie de numarul pârâtilor.
Pretul actiunii. Stabilirea taxei arbitrale.
Art. 6. (1) Costul actiunii este determinat de:
1. pentru actiuni de creante banesti - marimea sumei pretinse; 2. pentru actiuni de transmitere a proprietatii imobiliare - evaluarea de impozitare, iar atunci când aceasta nu exista - pretul pietei, iar cererile pentru transmite bunuri mobile - de valoarea lor; 3. pentru actiunile de stabilirea existentei sau transformarea relatiilor juridice - valoarea contractului la momentul depunerii cererii, iar la contractele de chirie pe durata nedeterminata - de la pretul chiriei timp pe un an; 4. pentru cererile de plati periodice pentru un timp stabilit – de suma tuturor platilor,iar pe termen nelimitat – de suma platilor pentru trei ani.
(2) Pretul actiunii se va este indica de solicitant în cererea. Atunci când cererea contine mai multe actiuni, costul fiecarei actiuni trebuie sa fie indicat separat. (3) La depunerea unei contestatii de interceptare pârâtul trebuie sa precizeze valoarea creantei, în conformitate cu dispozitiile alin. 1 si 2. 4) În cazul în care reclamantul nu a stabilit sau în mod gresit pretul actiunii, si atunci când acesta nu se poate stabili cu exactitate, presedintele Curtii de Arbitraj Stara Zagora, din proprie initiativa sau la cererea pârâtului determina pretul actiunii pe baza datelor disponibile. (5) În cazul în care, la o audiere a cauzei se va stabili ca pretul actiunii nu a fost stabilit în conformitate cu dispozitiile de la alineatele precedente, tribunalul arbitral va determina valoarea actiunii. (6)Regulile de mai sus se aplica si pentru a determina pretul interceptarii. 7) Solicitantul va plati taxa de arbitrare determinata pe suma totala a tuturor creantelor pretinse, iar pârâtul va plati taxa de arbitrare bazata pe costul reclamatiilor si obiectiilor de interceptare reconventionale.
Examinarea preliminara a competentei Curtii de arbitraj
Art. 7. (1) Daca solicitantul, în actiunea sa nu invoca un acord de arbitraj, acesta are dreptul sa declare în scris ca doreste sa-i fie transmisa o copie a cererii de a pârâtului. (2) În cazul alin. 1 si în cazul în care pârâtul nu contesta competenta Curtii de Arbitraj în temeiul art. 2, alin. 4, reclamantului va fi trimisa o notificare de plata a taxei de arbitraj datorata si a depozitului pentru costuri.
Eliminarea inconvenientelor cererii de intentare actiune
Art. 8. (1) În cazul în care actiunea nu îndeplineste conditiile prevazute la art. 5 alin. 1 sau nu sunt prezentate anexele în conformitate cu art. 5 alin. 3 p.p. 3 si 4, Secretariatul Curtii permite solicitantului sa remedieze deficientele în termen de sapte zile pentru cazuri interne si paisprezece zile, în cazurile internationale, începând de la data primirii notificarii. Pâna la remedierea deficientilor cazul ramâne fara punere în miscare. (2) În cazul în care reclamantul nu remediaza neregulile în termenul specificat, cererea va fi returnata solicitantului prin ordin al presedintelui Curtii de Arbitraj.
Raspunsul la cererea de actiune
Art. 9. (1) Dupa primirea cererii si plata a taxei de arbitraj si a depozitului pentru costuri, Secretariatul Curtii notifica pârâtul pentru aceasta, prin trimiterea unei copii a acesteia cu aplicatiile sale, precum si lista de arbitri. (2) În acelasi timp, Secretariatul informeaza pârâtul ca acesta poate, în termen de 14 zile de la primirea unei copii a cererii sa prezinte un raspuns în scris, care trebuie sa contina un aviz cu privire la competenta Curtii de Arbitraj, admisibilitatea si fondul cererii, un aviz cu privire la faptele pe care se întemeiaza cererea, obiectii împotriva cererii si faptelor pe care aceasta se bazeaza, precum si sa indice dovezile si circumstanele concrete care va dovedi cu acestea si sa prezinte toate dovezile scrise disponibile. În litigiile dintre parti care îsi au domiciliul sau resedinta în strainatate, termenul limita pentru raspuns este de 30 de zile. (3) În aceeasi timp pârâtul trebuie sa notifice numele arbitrului si a loctiitorului acestuia alesi de el sau, sa ofere numirea lor presedintelui Curtii de Arbitraj. (4) Pârâtul poate depune o cerere reconventionala sau o obiectie de interceptare a creantei, în cazul în care litigiul cu privire la cererea sa este de competenta Curtii de Arbitraj. Cererea reconventionala si opozitia trebuie sa fie depuse nu mai târziu de termenul din art. 9, alin. 2 si cu privire la cererea reconventionala sunt aplicabile dispozitiile art. 5.
(5) Prin raspuns la cererea de înregistrare sau contestare privind înregistrarea adresei oficiale de e-mail a instanței de arbitraj, reclamantul acceptă toate documentele și notificările primite pe cale electronică la adresa de e-mail de la care a fost trimisa cererea.
(6) Dupa transmiterea raspunsului la cererea de arbitraj în varianta electronica, reclamantul va primi prin e-mail un cod unic pentru accesarea electronica a actiunea arbitrara. (7) Netransmiterea unui raspuns nu înseamna recunoasterea cererii.
(8) În conditiile în care pârâtul plateste în favoarea reclamantului suma cerută în cererea de arbitraj, împreuna cu taxele privind actiunea, dovedind prin document bancar platile efectuate, actiunea se încheie.
III. DOCUMENTE , NOTIFICARI SI ÎNMÂNARE
Prezentarea documentelor cu privire la caz
Art. 10. (1) Toate documentele trebuie depuse în atâtea exemplare astfel încât sa existe câte o copie pentru fiecare parte si Curtea de Arbitraj. Aceasta conditie nu este valabila atunci când documentele sunt depuse în variata electronica. (2) Persoanele fizice si juridice cu sediul permanent în strainatate prezinta documentele din alin. 1 în limba în care contractul este încheiat sau în limba în care partile au dus corespondenta între ele si traduse în limba bulgara de catre un traducator autorizat. (3) Persoanele fizice si juridice cu sediul social ?i tara prezinta documentele în limba bulgara însotita de o traducere în limba în care acestea au dus corespondenta cu cealalta parte atunci când sediul sau domiciliul acesteia este în strainatate.
(4) Toate documentele pot fi depuse si pe suport magnetic, acestea vor fi considerate ca primite la data primirii la secretariatul curtii de arbitraj.
Expedierea si înmânarea documentelor
Art. 11. (1) Secretariatul Curtii va transmite partilor toate documentele referitoare la acestea, mesajele sau citatiile la adresele desemnate sau la adresele reprezentantilor lor autorizati. 2) Cererea, raspunsul la cererea,deciziile de arbitraj , si încheierile vor fi transmise personal partii sau reprezentantului acesteia contra semnatura de catre un functionar al Curtii de Arbitraj. (3) În cazul în care mesajul nu poate fi transmis personal, acesta se transmite unei alte persoane care este dispusa sa-l accepte. (4) O alta persoana poate fi orice adult din casa lui sau, care locuie?te la adresa, sau este muncitor, angajat sau, respectiv angajator a destinatarului. Persoana prin care se face înmânarea va semna pe chitanta cu obligatia de a preda citatia la destinatar. Nu se poate înmâna la persoane - parti implicate în caz ca o contraparte a destinatarului. (5) Prin primirea mesajului de la o alta persoana se considera ca înmânarea a fost efectuata destinatarului. (6) Agentul certifica cu semnatura sa data si modul de înmânare, precum si toate actiunile legate de înmânarea. Primitorul, de asemenea, certifica prin semnatura sa, ca a primit mesajul. Refuzul de a accepta mesajul va fi remarcat în chitanta de primire si se certifica cu semnatura agentului. Refuzul destinatarului nu afecteaza regularitatea înmânarii. (7) Pentru toate documentele de mai sus, destinatarul poate fi informatprin telefon, fapt care se certifica în scris, de catre agentul de înmânare. (8) Toate documentele de mai sus pot fi trimise si prin primarie sau municipalitatea localitatii sau curier ca scrisoare recomandata cu confirmare de primire . Citatiile si celelalte avize pot fi trimise si prin telegrama, telex sau telefon si se considera înmânate daca exista dovezi ca sunt primite. 9) În orice moment al actiunii, partile se pot întelege si pot cere ca toate documentele, comunicatele si citatiile sa fie transmise pe cale electronica la adresele de e-mail mentionate de catre parti.
(10) Documentele transmise de catre parti pe cale electronica, se considera primite la data primirii acestora pe adresa de e-mail oficiala a curtii de arbitraj.
(11) Secretariatul curtii transmite catre parti toate documentele, comunicatele si citatiile pe adresele de e-mail mentionate, acestea se considera ca au fost primite la a treia zi de la data trimiterii.
(12) Experti pot trimite la adresa de e-mail oficiala a curtii orice cereri, declaratii, rapoarte si alte documente.
Primirea documentelor, notificarilor si mesajelor
Art. 12. (1) Daca destinatarul nu poate fi gasit la adresa indicata în dosar, nu a fost gasita o persoana care este dispusa sa primeasca mesajul, si dupa cautarea diligente a sediului, domiciliul, resedinta obisnuita sau adresa postala a destinatarului nu poate fi gasit, agentul de înmânare va lipi pe usa sau, pe casuta postala a ultimei locatii cunoscute, domiciliului, resedintei obisnuite, iar când nu are acces la acestea - pe poarta sau pe un loc vizibil în jurul portii. Când are acces la casuta postala, agentul pune o notificare si în aceasta . (2)În notificarea va fi indicat ca, documentele au fost lasate la biroul Curtii de Arbitraj, si ca acestea pot fi primite acolo în termen de o saptamâna de la lipirea notificarii. (3) În cazurile prevazute la alin. 1 si 2, mesajul este considerat înmânat la expirarea termenului pentru primirea de la biroul Curtii de Arbitraj. (4) Îîn cazul în care sediul social, domiciliul, resedinta obisnuita sau adresa de corespondenta a destinatarului nu pot fi gasite dupa cercetari amanuntite, documentele, avizele sau citatiile se considera primite si, daca sunt trimise la ultimul sediu social , domiciliu, resedinta obisnuita sau adresa de corespondenta cunoscute, cu scrisoare recomandata sau cu orice alt miloc care atesta încercarea de a fi înmânate. Documentul va fi considerat înmânat si atunci când destinatarul a refuzat sau nu sa prezentat la oficiul postal pentru a-l primi, în cazul în care oficiul postal confirma aceasta. (5) Termenii activitatilor procedurale a partilor încep sa curga de la data la care destinatarul a primit notificareal sau a refuzat sa-o primeasca în sensul art. 11, alin. 6 sau, al art. 12, alin. 4. În cazul în care ultima zi a termenuluii cade într-o zi nelucratoare, termenul expira în prima zi lucratoare. (6) O parte care este absenta pentru mai mult de o luna de la adresa indicata în cazul sau, la care i-a fost înmânata o data notificare , este obligata sa notifice instanta de noua adresa sa. Acelasi obligatii au si reprezentantul legal, curatorul sau mandatarul partii. (7) În caz de neîndeplinire obligatiei sale în temeiul alin. 6 toate notificarile se aplica la caz si se considera înmânate. Pentru aceste consecinte partea trebuie sa fie avesrtizata de catre instanta de judecata la înmânarea primului mesaj.
iV. ORGANUL ARBITRAL
Componenta organului arbitral
Art. 13.Curtea de arbitraj examineaza si solutioneaza litigiile atribuite prin Organul arbitral care poate consta dintr-un arbitru unic sau din trei arbitri.
Componenta de arbitri
Art. 14. (1) Presedintele Curtii de Arbitraj propune partilor sa cada de acord ca respectivul caz sa fie examinat si decis de catre un arbitru, care ambele parti sa stabileasca în comun, de pe lista de arbitri sau sa acorde dreptul Presedintelui Tribunalului de arbitraj sa-l numesca. În mod similar se stabileste si supleantul sau. (2) În cazul în care partile nu reusesc sa cada de acord, tribunalul arbitral este format din trei arbitri, fiecare parte va numi un arbitru si un înlocuitor al arbitrului din Lista arbitirlor, iar Presedintele Curtii de arbitraj alege presedintele Organului arbitral si înlocuitorul acestuia. (3) În cazul în care reclamantul în cererea sa sau, pârâtul în raspunsul sau în termenul prevazut la art. 9, alin. 2 nu numesc un arbitru, Presedintele tribunalului arbitral numeste din Lista de arbitru un arbitru, care sa examineze cazul. (4) În cazul în care reclamantii sau pârâtii sunt mai multi, ei trebuie sa indice de comun acord un arbitru si un înlocuitor al acestuia. Daca nu se ajunge la acord între reclamanti si pârâti sau nu nominalizează de comun acord, un arbitru și un mandatar al acestuia, arbitrul si arbitrul înlocuitor vor fi numiti de catre Presedintele Curtii de Arbitraj. (5) Decizia Presedintelui Curtii de arbitraj în temeiul alin.3 si 4este finala.
Înlocuirea unui arbitru
Art. 15. (1) În cazul în care arbitrul nu accepta alegerea, moare, este în imposibilitatea de a exercita sau, a nu exercita atributiile sale mai mult de 60 de zile, acesta va fi înlocuit de arbitrul mentionat ca supleantul sau.Acelasi lucru este valabil si în cazul în care arbitrul este pe neasteptat în imposibilitatea de a participa la o sedinta programata sau are loc oricare dintre motivele prevazute la art. 7 din Statutul Curtii de Arbitraj. Înlocuitorul va continua cazul pâna la închiderea finala. (2) Sub rezerva alineatului precedent Presedintele Organului arbitral va fi înlocuit, în ordinea în care a fost ales. Înlocuirea unui arbitru, care a fost deja ales presedinte al Organului arbitral nu duce la înlocuirea presedintelui. (3) În cazul în care pentru înlocuitorul apar conditiile de la primul alineat, partea care l-a ales invitata sa desemneze un alt arbitru si supleantul sau.
Recuzarea arbitrului .
Art. 16. (1) În cazul în care o persoana este desemnata ca un arbitru, acesta trebuie sa prezinte toate circumstantele, care ar putea da nastere la îndoieli justificate cu privire la impartialitatea sau independenta sa, depunând la Secretariatul Curtii o declaratia în acest sens semnata de el. Arbitrul are aceasta obligatie, dupa numirea sa. (2) Oricare dintre parti poate recuza arbitrul si presedintele Organului arbitral, daca are îndoielii cu privire la impartialitatea lor si în special daca exista dovezi ca ei personal au interese directe sau indirecte în rezultatul cazului.
Procedura de recuzare
Art. 17. (1) Recuzarea unui arbitru poate fi facuta nu mai târziu de 7 zile dupa ce partea a devenit constienta de constituirea a tribunalului arbitral sau,dupa ce a luat cunostinta de circumstante care duc la recuzarea arbitrulu. 2) Solicitarea de recuzare se face în scris, la Tribunalul arbitral, precizând motivele. (3) În cazul în care arbitrul nu accepta recuzarea, pentru aceasta se va pronunta Organul arbitral. (4) În cazul în care recuzarea este acceptata, arbitrul nou sau Presedintele Organului arbitral va fi numit sau ales, în conformitate cu dispozitiile acestui regulament.
Recuzarea unui expert si traducator Art.18. Din motivele indicate la alin. 2 din art. 16, poate fi recuzat orice expert sau interpret.În acest caz Organul arbitral se va pronuta cu decizie finala.
V. EXAMINAREA CAUZEI
Pregatirea cauzei spre examinare
Art. 19. (1) Tribunalul arbitral va examina daca cazul este pregatit pentru examinare si ia masuri pentru a clarifica circumstan?ele cauzei si completarea cauzei cu dovezi, în scopul de a fi rezolvata în mod corespunzator rapid, economic si corect. . În acest scop, cazul poate fi înaintat la o audiere preliminara fara citatia partilor, partile vor fi informate de catre organul arbitral despre masurile luate si termenele de punere în aplicare a acestora. (2) Arbitrului sau presedintele organului arbitral poate atribui secretarului Curtii de arbitraj unele dispozitii de pregatire a cauzei individuale . El stabileste data audierii si atribuie secretarului citarea partilor, martorilor, expertilor si interpretilor.
Locul de efectuare a procedurilor judiciare
Art. 20. Sedintele instantei sunt detinute la Stara Zagora, pentru care partile vor fi notificate prin citatia pentru programarea sedintei.
Citatia pentru sedinta
Art. 21. (1) Partile vor fi înstiintate prin citatie, în care este indicata data si locul unde va avea loc sedinta. Citatiile si înstiintarile trebuie trimise în asa fel încât fiecare parte sa aibe cel putin 7 zile, pentru a se pregati de a participa la audiere. În litigiile dintre parti care îsi au domiciliul sau resedinta în strainatate aceasta perioada nu este mai mica de 14 zile. (2) Cu acordul partilor, aceasta perioada poate fi redusa.
Limba de examinare a cauzei
Art. 22.Audierea este în limba bulgara. Atunci când una dintre parti nu vorbeste limba bulgara, tribunalul arbitral numeste un interpret. Remuneratia unui interpret este pe contul acestei parti, indiferent de rezultatul actiunii.
Audierea cauzei
Art. 23. (1) audierea are loc în sedinta, la care partile pot participa personal sau prin reprezentanti autorizati. (2) cauza va fi examinata la sedinta închisa. Cu permisiunea tribunalului arbitral si acordul partilor la sedinta pot participa si persoane care nu sunt parti la caz. (3) Cu acordul partilor, cauza poate fi audiata si solutionata fara a fi nevoie de citare a partilor pe baza probelor si observatiilor prezentate scrise. Organul arbitral, cu toate acestea, poate cita partile la audierea, cu conditia ca acest caz are nevoie de clarificari suplimentare. (4) audierea are loc fara citarea partilor, în cazul în care pârâta în raspunsul sau la cererea recunoaste actiunea. (5) Procedurile judiciare în fata Curtii de Arbitraj Stara Zagora sunt confidentiale. Dosarele sunt disponibile numai partii, reprezentantului legal al acesteia, sau reprezentantului sau la procedura.
(6) Din 30.01.2017 / Fiecare parte poate verifica dosarul de la distanta, inclusiv pe pagina web a curtii.
Art. 23A. (1) La cererea partilor sedintele curtii de arbitraj pot fi efectuate si de la distanta, prin video-conferinta sau alte tehnologii de comunicare. (2) În cazul în care a fost depusa cerere de sedinta de la distanta, autoritatea decizionala notifica cealalta parte si îi da 7 zile pentru a exprima pozitia sa. Daca aceasta este de acord cu cererea, autoritatea decizionala programeza o zi si ora pentru efectuarea sedintei de la distanta. (3) Sedintele de la distanta sunt efectuate prin intermediul videoconferintei, bazate pe tehnologiile internet. (4) Secretariatul tribunalului arbitral asigura organului de luare a deciziilor conditiile pentru organizarea de videoconferinte.
(5) Sedinta de la distanta se va deschide dupa ce presedintele tribunalului arbitral se convinge ca exista o legatura video si audio între toti participantii la videoconferinta. (6) Sesiune completa de la distanta are loc în cazul în care ambele parti nu sunt prezente la sediul de arbitraj. La sedinta de la distanta completa, partile sunt obligate sa-si asigure posibilitatea tehnica de a participa la videoconferinta. Sesiunea incompleta de la distanta va avea loc în cazul în care una dintre parti este prezenta la sediul de arbitraj iar cealalta parte se afla în afara sediului acestuia. În cazul de sedinta incompleta de la distanta, secretariatul tribunalului arbitral asigura partii prezente posibilitatea tehnica de a participa la videoconferinta, iar celalalta parte neprezenta este obligata sa-si asigure singura posibilitatea tehnica de a participa la videoconferinta. (7) În cazul efectuarii sedintelor de la distanta, partile pot efectua toate procedurile, fara prezentarea de probe scrise. (8) În cazul în care partile au domiciliul sau resedinta în alte tari, sedinta de la distanta va avea loc în limba aleasa de parti. (9) Pentru sedinta efectuata de la distanta, se va elabora un proces verbal de catre secretarul Tribunalului arbitral, în temeiul art. 34 din Regulamentul Tribunalului Arbitral.
Neprezentarea uneia dintre parti
Art. 24. (1) Neprezentarea unei dintre parti notificate în mod corespunzator de timpul si locul sedintei de arbitraj nu este un motiv pentru amânarea sedintei. Acest lucru se poate întâmpla numai daca partea partea și mandatarul nu se pot prezenta din cauza unei obstrucții, pe care partea nu o poate înlătura. (2) Oricare dintre parti poate cere cauza sa fie audiata în absenta ei.
Obiectie de incompetenta
Art.25. (1) Organul arbitral va decide cu privire la competenta Curtii de Arbitraj si atunci când acesta este contestata din cauza absentei sau invaliditatii a conventiei de arbitraj. (2) Conventia de arbitraj continuta într-un contract este independenta de celelalte aranjamente. Nulitatea contractului nu înseamna neaparat , nulitatea conventiei de arbitraj , continuta în acesta. (3) Obiectia ca tribunalul arbitral nu are competenta se va face cel mai târziu cu raspunsul la cererea. Aceasta se poate face de catre partea care a desemnat sau a participat la desemnarea unui arbitru. (4) Privind obiectia de incompetenta a tribunalului arbitral Organul arbitral va pronunta o decizie, înainte de a începe examinarea cauzei pe fond, cu exceptia cazului în care solutionarea litigiului privind competenta tribunalului este determinata de solutionare a litigiului pe fond. (5) În cazul în care tribunalul arbitral respinge obiectia de incompetenta, procedura de arbitraj se desfasoara, desi pârâtul refuza sau este reticent la participare.
Conventie arbitrala
Art. 26. (1) Dupa deschiderea sedintei Organul arbitral face o propunere catre par?ile sa încheie cazul printr-un acord. (2) Tribunalul arbitral poate face propuneri de solutie în orice etapa a procedurii pâna la pronuntarea hotarârii. (3) În cazul în care partile ajung la un acord în fata tribunalului arbitral, acesta va fi înregistrat în procesul-verbal al sedintei si semnat de catre parti si de arbitru. (4) Partile pot solicita conventia sa fie reprodusa într-o decizie arbitrala în conditiile convenite.
Asigurarea actiunii
Art. 27. Cu exceptia cazului în care partile au convenit altfel, solicitantul poate cere tribunalului sa impuna pârâtului masuri adecvate pentru a asigura drepturile solicitate în actiune. Solicitantul trebuie sa indice masura sau masuri speciale care nu pot afecta persoane terte. În cazul de acceptare a masurilor solicitate, tribunalul arbitral poate determina garantia care reclamantul sa prezinte.
Dovezi
Art. 28. (1) Fiecare parte trebuie sa dovedeasca faptele pe care î?i întemeiaza pretentia sau obiec?ia. (2) Având în vedere circumstantele cauzei Organul arbitral poate accepta de dovedite faptele, cu privira la care partea a creeat obstacole pentru colectarea probelor admise de el. (3) Partea poate prezenta documente justificative în original sau copie legalizata a acesteia. Organul arbitral poate solicita o traducere a acestor dovezi într-o alta limba atunci când aceasta este în interesul cauzei. Dovezile scrise acordate de una dintre parti vor fi înmânate celeilalte parti imediat. Partile pot folosi ca proba doveditoare si corespondenta schimbata prin e-mail . (4) Arbitrii evalueaza dovezile la discretia sa.
Colectarea probelor
rt. 29. (1) Organul arbitral poate cere partilor sa prezinte dovezi suplimentare, sa numeasca experti sau sa solicite de organizatiile sau de persoanele fizice certificate sau orice alte documente aflate în posesia lor, atunci când aceasta este necesar pentru a descoperi adevarul cu privire la caz. Pentru dovezile colectate din oficiu partile vor fi notificate în mod corespunzator si va fi dat suficient timp pentru comentarii si prezentare a contra-dovezi, (2) Organul arbitral poate sa dispuna partilor sa furnizeze expertilor informatiile necesare , sau sa-le ofere acces pentru inspectarea documentelor, bunurilor sau altor obiecte, atunci când acest lucru este necesar pentru elaborarea concluziei. Acesta poate, la cererea uneia dintre parti sau din proprie initiativa, sa oblige expertul, dupa livrarea raportului sau, sa participe la sedinta pentru a da clarificari. La solicitarea partilor OrganulArbitral poate desemna, de asemenea si alti experti ca sa-si exprime opiniile cu privire la problema controversata. Partea interesata trebuie sa prezinte si sa puna în aplicare în mod corect toate probele pe care sunt construite rapoartele de expertiza, cu exceptia cazului în care ambele parti sunt de acord cu cel contrar. (3) Martorii vor fi interogati daca sunt adusi de partea care i-a indicat si a exprimat circumstantele pe care le vor clarifica. (4) Organul arbitral poate stabili un termen limita pentru identificarea si prezentarea de dovezi.Termenul poate fi prelungit sau restabilit în cazul în care exista motive scuzabile pe care partea trebuie sa dovedeasca.
Asistenta Instantei de stat
Art. 30. Organul arbitral sau o parte interesata, cu acordul acestuia, poate solicita instantei competente, în tara sau în strainatate colectarea unor probe necesare pentru caz’
Modificare a actiunii.
Art. 31. (1) În cursul procedurii arbitrale, fiecare parte poate sa modifice sau sa completeze actiunea sau obiectia sa, cu exceptia cazului în care sa convenit altfel. Tribunalul poate sa nu admite modificarea, în cazul în care considera ca acest lucru va crea dificultati considerabile pentru cealalta parte. Aceste reguli se aplica, de asemenea, si pentru modificare a cererii reconventionale. (2) În cazul în care o înceteaza de viata moare sau persoana juridica înceteaza sa mai existe, procedura continua în fata cesionarului, daca este cazul. (3) Modificarea actiunii prin înlocuirea uneia dintre parti cu o alta parte este accesibila cu acordul ambelor parti si a persoanei care va intra ca o parte în caz.
Participarea tertilor
Art. 32. Intervenirea si atragerea unui tert este accesibila numai cu acordul partilor iar în cazul de atragere - si cu consimtamântul persoanei care este atrasa. Acelasi lucru este valabil si pentru efectuarea regres împotriva persoanei atrase. Solicitarea de intervenire si de atragere, precum si aducerea de recurs împotriva unei persoanei atrase, urmeaza a fi efectueata pâna la expirarea termenului de raspuns la actiunea. Consimtamântul trebuie sa fie în scris.
Amânarea si suspendarea procedurilor
Art. 33. (1) Procedura de caz, se suspenda: a / la cererea comuna a partilor; b / când în instanta sau la un alt tribunal de arbitraj este în curs cauza, decizia pe care va fi importanta pentru solutionarea corecta a litigiului. c / conform dispozitiei exprese al legii. (2) procedura suspendata poate fi reluata la cererea uneia dintre parti sau din oficiu, în cazul în care dispare motivul suspendarii. În cazul din litera "a" cazul va fi suspendat daca în termen de sase luni de la suspendare, niciuna dintre parti nu a solicitat reînnoirea acestuia.
Proces verbal
Art. 34. (1) Pentru sedinta de arbitraj va fi redactat un proces verbal de catre secretarul desemnat de Presedintele Curtii de arbitraj. Procesul-verbal se semneaza de catre arbitru sau de presedintele componentei, si de catre secretarul. (2) La cererea uneia dintre parti în termen de trei zile dupa sedinta, prin decizie al Organului arbitral, procesul verbal poate fi corectat sau completat, în cazul în care exista erori sau omisiuni. (3) La cererea partilor, li se ofera copii procesului verbal, legalizate de secretariatul Curtii de arbitraj.
Legea aplicabila
Art. 35. (1) Organul arbitral aplica legea aleasa de catre parti. Daca ei nu au convenit altfel, alegerea legii se refera la dreptul material si nu la normele privind conflictul de legi. (2) În cazul în care alegerea legii este inadmisibila sau partile nu au ales legea aplicabila, Organul arbitral aplica legea desemnata de normele privind conflictul de legi pe care le considera aplicabile.În cazul în care partile au domiciliul sau resedin?a în aceeasi tara, normele de conflict de legi indica legea aplicabila. În cazul în care relatia în litigiul este guvernata de o conventie internationala se va aplica aceasta. (3) În toate cazurile, tribunalul arbitral aplica termenii contractului, luând în considerare uzantele comerciale.
VI. FINALIZAREA PROCESULUI
Decizie
Art. 36. (1) Procedura de arbitraj va fi încheiata cu pronuntarea unei decizii atunci când nu exista obstacole pentru a decide cauzei în fond. (2) Decizia trebuie sa fie pronuntata nu numai în caz de recunoastere a creanei , dar si în caz de refuz de actiune. În cazul în care circumstantele cauzei impun aceasta , poate fi pronuntata o decizie preliminara sau partiala. 3) O decizie care în temeiul art. 26, alin. 4 reflecta conventia încheiata între parti, are puterea decizii simpe.
Pronuntarea deciziei
Art. 37. (1) Dupa ce Organul arbitral constata ca toate împrejurarile litigiului sunt suficient clarificate, acesta declara competitia finalizata si trece la pronuntarea deciziei. (2) Decizia va fi luata în sedinta închisa, cu o majoritate a membrilor tribunalului de arbitraj. Presedintele voteaza ultimul. Daca nu se poate forma o majoritate, decizia va fi luata de catre presedinte. (3) Decizia trebuie sa fie motivata, cu exceptia cazului în care reproduce un acord de solutionare încheiat între parti. (4) Decizia se elaboreaza de catre raportor si semneaza de catre presedintele si membrii Organului arbitral. Daca unul dintre arbitri nu poate sau refuza sa semneze decizia arbitrala, Presedintele Organului arbitral certifica acest lucru prin semnatura sa pe decizia, precizând motivele. (5) Un arbitru care ramâne cu opinie separata este obligat sa semneze decizia imediat, marcând pozitia sa cu initialele "o.s.”. În termen de sapte zile de la semnarea arbitrul trebuie sa prezinte în scris opinia sa separata, care se anexeaza la decizie. Dupa expirarea acestei perioade , se considera ca arbitrul a renuntat la opinia sa separata, caz în care expirarea termenului va fi certificata de catre Presedintele Organului arbitral. (6) Atunci când un caz este solutionat de un arbitru, decizia va fi luata si semnata de catre acesta. (7) În cazul în care pâna la expirarea termenului limita pentru depunerea de observatii scrise la cauza , oferit partilor din partea Organului arbitral, se va stabili ca dreptul oricarei dintre parti de a fi audiate a fost încalcat,ca acesta din motive independente de vointa sa nu s-a putut prezenta la audiere, precum si sa informeze Curtea de Arbitraj pentru aceasta imposibilitate, ca cazul are nevoie de dovezi suplimentare sau de clarificare a circumstantelor care sunt relevante pentru solutionarea corecta, Organul arbitral reînnoieste examinarea cazului.
Continutul deciziei
Art. 38.Decizia trebuie sa con?ina: 1. numele Curtii de Arbitraj; 2. data si locul pronuntarii a deciziei; 3. numele arbitrilor; 4. denumirea partilor si a altor persoane participante la caz; 5. obiectul litigiului si expunerea sumara a faptelor cauzei; 6. dispozitivul deciziei; 7. motivele deciziei; 8. semnaturile arbitrilor
Înscrierea deciziei
Art. 39. (1) Dupa semnarea deciziei în conformitate cu art. 37, aceasta va fi prezentata la Secretariatul de catre Pre?edintele Organuluii arbitral, respectiv arbitru unic si va fi înscrisa în cartea de decizii ale Curtii de Arbitraj în prezenta acestuia, dupa care decizia devine pronuntata si nu poate fi retrasa. Cartea de decizii este disponibila partilor si a reprezentantilor acestora. (2) Decizia se va înscrie în termen de 30 de zile de la ultima sedinta, iar în cazurile art. 37, alin. 5 - la prezentarea de opinie separata, respectiv lipsa certificarii de catre presedintele tribunalului arbitral, dupa perioada de sapte zile în conformitate cu acelasi alineat. (3) Presedintele Curtii de Arbitraj poate, la necesitate, sa extinda termenul din punctul precedent. (4) Decizia arbitrala este definitiva si pune capat litigiului.
Copia deciziei
Art. 40. (1) O copie a deciziei se înmâneaza partilor, aceasta se poate îndeplini de bunavoie în termen de 7 zile de la data primirii. (2) Pentru partii care au domiciliul în strainatate se va trimite pe cheltuiala acestora o traducere a deciziei, daca aceasta solicita acest lucru. (3) Copiile si traducerile vor fi certificate de catre Presedintele Curtii, cu semnatura sa si stampila Curtii de Arbitraj. (4) În caz de întârziere a traducerii, grefierului instantei trimite partii straine un extras din decizia. 5) Copii ale deciziei se transmit partilor, dupa ce costurile de arbitraj sunt platite integral Curtii de Arbitraj.
Corectarea si interpretarea deciziei
Art.41.(1) Tribunalul arbitral, la cererea oricarei dintre parti sau din proprie initiativa poate corecta decizia cu privire la calcule, elaborare sau alte erori evidente de fapt, facute de acesta. Solicitarea trebuie facuta în termen de 7 - zile de la primirea notificarii, ca decizia a fost luata. (2) Fiecare parte, dupa notificarea celeilalte parti poate solicita Organului arbitral de a interpreta decizia. Interpretare nu poate fi solicitata dupa ce decizia a fost îndeplinita. (3) Pentru corectare sau interpretare a hotarârii arbitrale Organul arbitral audiaza partile, sau le permite sa prezinte într-un termen stabilit de acesta, observatiile sale scrise.Tribunalul se pronunta asupra corectarii sau interpretarii în termen de 30 de zile de la solicitare. Decizia cu privire la aceste aspecte trebuie sa fie facuta în conformitate cu art. 37 si 39 din acest regulament. (4) Corectarea deciziei în partea ei cu privire la cheltuielile arbitrale se face prin ordin, sub rezerva cerintelor de la alin. 1 si 3. (5) Corectarea si interpretarea devin o parte a deciziei.
Decizie suplimentara
Art. 42. O parte poate poate solicita o decizie suplimentara, daca Organul arbitral nu sa pronuntat cu privire la actiunea sa în integritate. O cerere în acest sens, cu o copie catre partea adversa, poate fi depusa în termen de 14 zile de la primirea notificarii,ca decizia a fost luata. Atunci când cererea este justificata, Organul arbitral va pronunta o decizie suplimentara în conformitate cu dispozitiile art. 41, alin. 3.
Îndeplinirea deciziei
Art.43. (1) Decizia arbitrala este definitiva si obligatorie penrtu parti.
(2) Cu condiția ca în termen de sapte zile de la primirea deciziei, partea obligata pune în aplicare în mod voluntar decizia si prezinta probe, în acest caz tribunal de arbitraj elibereaza celeilalte parti o copie certificata a Hotarârii judecatoresti si a unui certificat pentru intrarea sa în vigoare, mentionând că același lucru este îndeplinit voluntara.
Finalizarea procedurii prin emiterea unei dispozitii
Art. 44. (1) În cazul în care cauza nu poate fi solutionata, procedura arbitrala se încheie prin emiterea unei dispozitii pentru care sunt aplicabile prevederile art. 37, alin. 5 si art. 40. (2)O dispozitie pentru încetarea a procedurii se emite: 1. în cazul în care solicitantul îsi retrage cererea , cu exceptia cazului în care pârâtul face obiecte si tribunalul arbitral constata ca pârâtul are un interes legitim de pronutarea unei decizii. 2. în cazul de acord dintre par?i prevazut la art. 26, alin. 3 din acest regulament, precum si în cazul art. 33, alin. 2; 3. în lipsa unor conditii prealabile, necesare pentru examinare si solutionare a cazului în fond, si de asemenea, atunci când din cauza inactivitatii reclamantului, cererea lasata fara miscare nu va fi trimisa catre Presedintele tribunalului arbitral, respectiv catre Organul arbitral, în termenul stabilit de acestuia. (3) În cazul în care tribunalul arbitral nu a fost înca constituit conform ordinii stabilite, dispozitia de încheiere a procedurii se face de catre presedintele Curtii de Arbitraj.
Stocarea cauzelor si a deciziilor
Art. 45. /Din 30.01.2017/ Curtea de arbitraj pastreaza cauzele finalizate în termen de 10 ani de la pronuntarea deciziilor. Dupa aceasta perioada se pastreaza doar deciziile si motivele pentru ele, si conventiile semnate.
VII. PROCEDURA ACCELERATA
Art. 46. Pentru actiunile cu pretentii de pâna la 25.000 / douazeci si cinci de mii de leva / se aplica proceduria accelerata pentru examinarea cazului de arbitraj în temeiul prezentului capitol.
Constituirea Organului arbitral, înlocuirea si recuzarea unui arbitru pe o procedura accelerata.
Art. 47. Tribunalul arbitral va fi compus dintr-un arbitru si un arbitru supleant. Art. 48. Arbitru si arbitru supleant vor fi alesi de catre Pre?edintele Curtii de arbitraj în termen de ?apte zile de la primirea cererii de intentare. Art. 49. (1) înlocuirea unui arbitru se face în conformitate cu termenii ?i conditiile art. 16 din Regulamentul Curtii de Arbitraj Stara Zagora, în cazul în care perioada în care arbitrul este împiedicat sau este în imposibilitate de îndeplini sarcinile sale, este mai mult de 15 de zile. (2) În caz de înlocuire a unui arbitru, presedintele Curii de Arbitraj Stara Zagora numeste un arbitru supleant nou. art. 50. (1) Recuzarea unui arbitru pe motive prevazute la art. 17, alin. 2 din Regulamentul Curtii de Arbitraj Stara Zagora poate fi facuta de catre una din partile în termen de sapte zile de la luarea la cunostinta de alegerea sau numirea a unui arbitru si arbitru supleant,sau luarea la cunostinta de circumstante care dau motive pentru recuzare. 2) În cazul în care aceasta nu se face într-o sedinta, solicitarea de recuzare în scris va fi transmisa de îndata arbitrului (sau arbitrului supleant) si celeilalte parti, care sunt obligati în termen de trai zile sa exprime opinia sa. (3) În cazul în care, în termenul din alineatul precedent arbitrul (arbitrul supleant) nu va fi înlocuit, partea, care a solicitat recuzarea are drepturile prevazute la art. 16 din Legea arbitrajului comercial international.
Intentare actiune si raspuns la actiune
art. 51. (1) Cererea de intentare trebuie sa îndeplineasca cerintele art. 5 din Regulamentul Curtii de Arbitraj Stara Zagora, cu exceptia art. 5 alin. 1, punctul 6. Reclamantul este obligat sa epuizeze toate faptele pe care se întemeiaza cererea, precum si sa dezvaluie toate dovezile si sa prezinte documentele justificative disponibile. (2) La procurile anexate cererii se va indica adresa, numarul de telefon si adresa de e-mail a mandatarului. (3) Cererea trebuie sa fie înso?ita de dovada de platita taxa arbitrala pentru procedurile de arbitraj accelerate si un depozit minim de cheltuieli, cu exceptia cazurilordin art. 7, alin. 1. art. 52. (1) Se admite intentarea a mai multor actiuni împotriva pârâtului numai în cazul în care acestea sunt pe aceeasi baza ca si în cazul în care acestea constituie sanctiuni sau dobânzi aferente creantei principale. Cu toate acestea, se admite intentarea actiunilor si pentru rezilierea, anuntarea încheiat, distrugerea si anularea contractului de la care decurg drepturile sau relatiile de drept solicitate, declarate prin actiune. (2) Nu se admite conexarea actiunilor împotriva mai mult de un pârât, cu exceptia cazurilor de raspundere solidara. Art. 53. Se admite modificarea ori numai a temeiului, ori a cuantumului actiunii sub rezerva limitarilor art. 31. Marirea actiunii este admisibila numai în cazul în care nu impune colectarea de probe noi, care va încetina examinarea cazului. Art. 54. (1) În termen de sapte zile de la primirea unei copii a cererii de intentare si a anexelor sale, pârâtul poate plati suma ceruta în cerere, poate depune un raspuns la cerere, care trebuie sa includa o opinie privind competenta Curtii de Arbitraj, admisibilitatea si fondul cererii, un aviz cu privire la faptele pe care se întemeiaza cererea, obiectii cu privire la cerere si circumstantele pe care se bazeaza, precum si sa indice circumstante si probele concrete care se vor dovedi prin acestea, si sa prezinte toate documentele justificative disponibile. Perioada în temeiul prezentului articol poate fi prelungita de catre arbitru, în speta, din cauza unor circumstante neprevazute.
(2) Cu condiția ca partea pârâta plateste suma ceruta prin cerere, împreuna cu cheltuielilie de judecata, prezentând un extras de cont pentru plata efectuata, actiunea se încheie. Art. 55. (1) În termenul limita pentru raspuns si sub rezerva limitarilor art. 31 Pârâtul poate depune o cerere reconventionala sau un recurs numai daca, în acelasi termen prezinta toate documentele justificative relevante si, daca sunt platite taxele de arbitraj datorate si depozitul pentru examinare. În caz contrar, actiunea intentata sau recursul pentru interceptare, nu vor fi examinate. (2) recursul pentru interceptare poate fi depus si ulterior, în cazul în care dovada pentru aceasta nu impune colectarea de probe noi si, la momentul depunerii sunt platite taxele arbitrale datorate si depozitul pentru costuri. art. 56. (1) La depunerea cererii, respectiv depunerea raspunsului acesteia, partile pot preciza fapte si prezenta probe numai pentru respingea afirmatiilor exprimate prompt a partii opuse. Dincolo de aceste cazuri, partile pot prezenta fapte noi, sa indice noi dovezi numai în cazul în care acestea nu au reusit sa faca acest lucru în timp pentru motive pentru care nu sunt raspunzatoare. (2) Regulile prevazute la alineatul precedent se aplica respectiv si în ceea ce priveste cererea reconventionala si recursul de interceptare. Oricare dintre parti poate, cu depunerea cererii sau a cererii reconventionale, sa solicite efectuarea unei expertize, drept pentru care va notifica celalalta parte, precum acesta are trei zile pentru a pune întrebari suplimentare privind expertiza.
Examinarea cazului
art. 58. (1) Dupa expirarea termenului de raspuns la cererea de intentare, respectiv termenul relevant pentru raspunsul la cererea reconventionala, luând în considerare declaratiile partilor, solicitarile lor si dovezile prezentate, Organul arbitral prin o dispozitie stabileste ordinea, modul si termenii de examinare a cazului. (2) Tribunalul arbitral va proceda la o decizie în sedinta închisa, numai pe baza probelor prezentate si la discretia sa poate oferi partilor un termen pentru opinii scrise si observatii, în conformitate cu art. 59, alin. 5. /маха се/ (3) În cazul în care dispune cauza sa fie audiata în sedinta publica, Organul arbitral o va programa în termen de cel mult 15 zile de la emiterea dispozitiei. Partile vor fi citate cu cel putin 5 zile înainte de sedinta programata. (4) Prin dispozitia sa Organul arbitral poate admite la interogatoriu martori, si, de asemenea, sa numeasca un expert. Neprezentarea unui martor admis la interogatoriu la data specificata nu exclude procedarea la pronuntare unei decizii. (5) Dupa clarificarea litigiului de fapt si de drept , Organuli arbitral ofera fiecarei parti un termen pentru aviz scris si replica, care nu poate fi mai mare de trei zile, respectiv cinci zile, dupa care procedeaza la pronuntarea deciziei.
Finalizarea procedurii
art. 59. (1) Organul arbitral va pronunata decizia sa în termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru observatii scrise si replici. (2) În termenul alineatului precedent Organul arbitral emite o dispozitie, cu care înceteaza cazul, în cazul în care constata ca nu exista destule premise pentru pronuntarea unei decizii pe fondul cauzei. (3) În cazul de ajngere la o conventie, care partile doresc sa fie reprodusa într-o decizie arbitrala în conditiile convenite, Organul arbitral pronunta decizia sa în termen de cinci zile de la depunerea cererii pentru aceasta si a conventiei.
VIII. TAXE , CHELTUIELI SI FISIER
Taxe arbitrale si cheltuieli
Art. 60. (1) Calcularea si repartizarea taxelor de arbitraj si acoperirea costurilor Curtii de Arbitraj se face în conformitate cu tarifele texelor de arbitraj si tarifele de onorariile arbitrilor , care sunt o parte integranta din prezentul Regulament. (2) Presedintele tribunalului sau Organul arbitral obliga partea care solicita colectare de dovezi, de a plati un depozit pentru costurile de colectare probe. 3) Activitati pentru care nu este platit un depozit nu vor fi efectuate. (4) Tribunalul arbitral va stabili remuneratia interpretilor, secretarului si expertilor, precum si banii de detasare, atunci când este nevoie de detasare.
Fisier
Art. 61. (1) Grefierii Curtii, îndrumati de Presedintele Curtii tine evidenta unui fisier a deciziilor în care se înregistreaza extrase din motivele deciziilor care sunt cu o importanta esentiala. (2) Fisierul este disponibil pentru parti si împuternicitii acestora. Din fisier pot fi eliberate copii, contra cost. Copiile se elibereaza dupa depunerea unei cereri catre presedintele curtii de arbitraj.
(3) Dosarele sunt disponibile doar pentru parti. Din dosare pot fi eliberate copii, contra cost. Acces la dosare se permite dupa depunerea unei cereri catre presedintele curtii de arbitraj. (4) Presedintele Curtii poate permite sa fie publicate în presa periodica si colectii separate opinii ale Curtii de Arbitraj. Publicarea nu poate include numele partilor, precum si orice date care pot afecta interesele lor. Presedintele curtii poate exclude de la publicare si alte informatii a caror divulgare este inadecvata.
DISPOZITII SUPLIMENTARE
§ 1. Modificarile adoptate cu Protocolul № 3 din 02.07.2012 inra în vigoare Începând de la 02.07.2012 si se aplica cu privire la actiunile intentate dupa aceasta data în fata Curtii de Arbitraj Stara Zagora. § 2. Cu privire la actiunile intentate anterior datei de 02.07.2012 sunt aplicabile dispozitiile regulamentuluil existent anterior a Curtii de Arbitraj Stara Zagora.
§ 3. Toate puterile președintelui Curții de Arbitraj în conformitate cu prezentul regulament se efectuează de către adjunctul său, atribuie în mod expres de către Președintele Asociației „Asistență Juridică și Mediere“.
Acest Regulament a fost adoptat de catre Adunarea Constituanta a Asociatiei non-profit "AC-VT" cu decizie la Protocolul № 1 din 13.03.2009 si intra în vigoare la 13.03.2009, modificat de catre Adunarea Generala a Asociatiei non-profit "AC - VT", în Protocolul № 2 din 20.12.2010, în vigoare de la 01.01.2011, modificat prin decizia Adunarii Generala a Asociatiei non-profit "Asistenta juridica si mediere", Protocolul № 3 din 02.07.2012, în vigoare de 02.07.2012., modificat prin decizia Adunarii Generala a Asociatiei non-profit "Asistenta juridica si mediere", luata la data de 30.01.2017, în vigoare de la 30.01.2017.
|