Introducere

Acordul este un mijloc dorit de rezolvare a diferendelor internaționale și interne private.

 

Domeniul de aplicare.

 

Art.1. Obiectul împăcării supuse acestui regulament pot fi diferendele interne şi internaționale cu caracter de drept privat la care se poate admite  încheierea unui acord.

 

Începutul concilierii

 

Art.2. (1) Procedura de conciliere se începe cu acordul reciproc al părților sau la cererea uneia dintre ele.

(2) Părţile depun la secretariatul Curţii de Arbitraj Blagoevgrad o solicitare de iniţiere a procedurii de conciliere, în trei exemplare. Solicitarea de conciliere poate fi depusă, de asemenea, prin e-mail la adresa Curţii de Arbitraj Blagoevgrad. Părţile plătesc o taxă pentru iniţierea procedurii de conciliere aşa cum este indicat în Tariful pe lângă acestui Regulament.

(3) Atunci când o cerere de conciliere se face de către una dintre părţi, secretariatul Curţii de Arbitraj Blagoevgrad trimite de îndată o copie a acestei cereri a celeilalte părţi, oferindu-i 15 zile de la data primirii notificării să declare dacă acceptă sau refuză să participe la reconciliere. În caz de refuz sau de lipsa unui răspuns nu se iniţiază procedură de conciliere. Secretariatul va notifica solicitantului  şi va restitui 50% din valoarea taxei plătite.

(4) Dacă cealaltă parte este de acord să participe la conciliere, aceasta notifică în scris secretariatul cu acordul său. Secretariatul va iniţia procedura de conciliere şi va trimite de îndată o copie a avizului către solicitant.

(5) După iniţierea procedurii de conciliere, preşedintele Curţii de Arbitraj Blagoevgrad stabileşte un avans pentru cheltuielile care urmează să fie plătit  într-un anumit termen în mod egal de către părţi. Dacă una din părţile nu plăteşte partea sa din aceste costuri, dar doreşte să participe la încercarea de conciliere , cealaltă parte poate depune şi partea acesteea.

 

Conciliator

 

Art.3. Conciliator este orice persoană fizică competentă cu diplomă universitară înscrisă în lista mediatorilor şi conciliatorilor pe lângă Asociaţiei non-profit pentru asistenţă juridică şi Mediere.

 

Procedură de conciliere

 

Art.4. (1)  În cazul în care părţile n-au stabilit un conciliator Preşedintele Curţii de Arbitraj Blagoevgrad desemna un conciliator neutru, având în vedere natura litigiului, precum şi calificarea conciliatorului. Secretariatul va informa conciliatorul şi părţile pentru aceasta şi va stabili un termen limită până la care acestea să fundamenteze opiniile lor.

(2)  La acceptarea misiunii conciliatorul va prezenta secretariatului şi a părţilor implicate în procedura de conciliere o declaraţie scrisă de independenţă şi imparţialitate în desfăşurarea concilierii, şi de confidenţialitate cu privire la faptele şi împrejurările care i-au devenit cunoscute în legătură cu această .

(3)  Cu excepția cazului în care s-a convenit de părţi, conciliatorul nu poate fi arbitru, reprezentant sau consilier a unei dintre părţi în cadrul procedurilor de arbitraj de pe acelaşi litigiu.

(4)  Părţile se angajează să nu apeleze conciliatorul ca martor în instanță sau proceduri de arbitraj în litigiul - obiect al concilierii, cu excepţia cazurilor de consens comun.

(5)  Dacă conciliatorul decedează, refuză numirea sau nu îşi îndeplineşte obligaţiile, acesta este înlocuit de un alt conciliator în temeiul alin. 1.

(6)  Pentru a clarifica circumstanţele controversate şi pentru a discuta posibile concesii reciproce, care fiecare dintre părţi ar fi dispusă să facă cu privire la rezolvarea voluntară a litigiului, conciliatorul se poate întâlni cu fiecare parte separat, înainte de a le invita să discute în comun opţiunile pentru conciliere.

(7)  Asoviaţia pentru asistenţă juridică şi mediere oferă spațiu pentru întâlniri а conciliatorului cu părţile implicate şi contul său bancar în vederea ajungerii unui acord.

(8)  În propunerile sale în vederea ajungerii unui acord, conciliatorul este ghidat de faptele, legea aplicabilă şi dreptatea.

(9)  Părţile participă la procedura de conciliere personal, sau prin reprezentanţi autorizaţi în mod corespunzător. Acestea pot fi asistați de consilieri. La întălnirile cu conciliator terţii pot fi prezenţi numai cu acordul părţilor.

(10)  Dacă încercarea de conciliere reuşeşte, acordul ajuns se semnează de către părţile şi de  conciliator. O copie a acestuia se anexează la dosarul de conciliere.

(11)  Atunci când se ajunge un acord pentru litigiu pe rolul Curții de Arbitraj Blagoevgrad pe lăngă Asociaţiei pentru asistența juridică şi mediere, părţile pot solicita ca acordul încheiat între ei să fie reprodus într-o hotărâre arbitrală în condiţii convenite.

(12)  Părțile se angajează să nu utilizeze ca probe în instanță sau procedură de arbitraj:

a)     opiniile exprimate sau propunerile făcute de celalalta parte în încercarea de conciliere;

b)    propunerile făcute de conciliator;

c)     faptul că una dintre părţi şi-a exprimat dorinţa de a accepta propunerile conciliatorului pentru ajungere la un acord.

 

              Finalizarea procedurii de conciliere

 

Art.5. (1) Încercarea de conciliere se va termina:

a)     prin semnarea unui acord;

b)    cu notificarea în scris a conciliatorului de către părţile, sau de către unei dintre ele, despre refuzul încercării de conciliere

c)     prin întocmirea unui proces verbal de către conciliator, prin care care se constatată eşuarea încercării de conciliere.

(2) Prezenţa unei proceduri de conciliere în faţa altor organizaţii şi indivizi care nu este un impediment pentru conciliere în cadrul acestui Regulament.

 

               Costurile de conciliere.

Art.6.(1) Costurile procedurii de conciliere includ:

a)     Taxa administrativă specificată în Tariful, care este o parte integrantă din prezentul Regulament;

b)    Cheltuielile de detaşări a conciliatorului dacă există;

c)     Remuneraţia conciliatorului

(2) Cheltuielile de conciliere vor fi suportate  în mod egal de către părţile cu excepţia cazului în care acordul prevede altfel.

(3) În afara cheltuielilor prevazute la alin. 1 al prezentului articol, fiecare parte va suporta cheltuielile proprii legate de concilierea.

 

Acest Regulament a fost adoptat de către Adunarea Generală a organizaţiei non-profit "Asistenţa juridică şi mediere", Proces verbal № 3 din 17.12.2012, în vigoare de 01.01.2013

 

 

COPYRIGHT © 2009 - 2024 - Arbitration Court in Bulgaria